Lemurjeva ljubezen – prvi roman

Ljubosumje – hudičev kotel
July 11, 2012
Manj kot tri – Čarovnija ljubezenske zgodbe se nadaljuje
February 25, 2013
Show all

Lemurjeva ljubezen – prvi roman

Ivana Kuzmanović - Lemurova ljubavPrvi roman Ivane Kuzmanović je iz zvrsti ljubezenskih romanov, vendar ni ljubič z lahkotno vsebino, ki ga preberemo v enem dnevu, naslednji dan pa pozabimo. »Lemurjeva ljubezen« je daleč od tega. Gre za berljivo in zanimivo knjigo, ki je resna, neusmiljeno iskrena in nas sooča z izzivi ljubezni. Dramatična ljubezenska zgodba je sugestivna in tako spretno izpeljana, da je meja med fikcijo in resničnostjo povsem zabrisana.

Zgodba se resnici na ljubo lahko zgodi vsakomur, ki je čustveno bogat in prostran. In najpogosteje se tudi zgodi, vendar samo enkrat v življenju. Človeško bitje, za katerega je ljubezen pomembna kot vsakdanji kruh, pa ponese v višine in vrtinec negotovosti.

Skozi zgodbo dveh oseb – on je uspešen poslovnež, poročen in oče, ona uspešna pevka, ki bi jo želeli najeti vsi beograjski klubi – se v tej čustveni drami oriše ljubezen v času tranzicije, ko se stari sistem vrednot ruši, medtem ko novi, globalizacijski, še ni vzpostavljen.  Prav v tem obdobju zveza Igorja in Une doživlja vse lepe in boleče izkušnje, medtem ko nihče od njiju še ni razčistil z demoni lastne preteklosti…

Kljub temu, da je ganljivo iskrena, ta knjiga ni le ena izmed številnih ženskih spovedi, kakršnih je v sodobni srbski književnosti ogromno, temveč predstavlja resno, poduhovljeno in celo prosvetljeno soočanje z izzivi ljubezni. Gre za poskus razumevanja ljubezni z duhovnega vidika in za sposobnost, da se najde tista najredkejša radost – radost v izgubi. Iskanje višjega smisla ljubezni izhaja iz vsakega posameznega stavka te čustvene drame, celo v njenih deskriptivnih delih, kot je opis prvega ljubljenja…

Lemurjeva ljubezen je sinonim za ekstremne občutke, za radost in bolečino, ki ju ti povzročajo in vodijo do skrajnih meja. Različne anomalije in bolezni, potlačene nesreče in razočaranja, kot magneti vseskozi privlačijo podobne okoliščine in ljudi. Vse to spominja na tragično začarani krog. Dobra novica je, da obstajajo načini in poti, obstajajo rešitve, in ena izmed teh rešitev je ponujena prav v romanu »Lemurjeva ljubezen«.

Čeprav se je romanca glavnih junakov prekinila, je to zgodba s pozitivnim sporočilom, ki opogumlja in celo privlači. Življenje je lepo in potrebno je le znati živeti s tem.

Iz te izjemne knjige izhaja nov, izviren zasuk, v katerem je Ivana Kuzmanović svojo junakinjo iz brezna ponovno povzdignila v duhovne višine ter ji podarila tisto najvišjo in najredkejšo sposobnost – sposobnost radosti in sreče v izgubi. Gre za svojevrstno vstajenje ljubezni, vendar ne več kot trenuten, minljiv občutek sreče, temveč kot trajno osvojena vrednost.  Trenutek je del večnosti, kar se nam je zgodilo enkrat – obstaja za vedno!

"Pretanjena, močna zgodba o ljubezni in o tem, kako se iz nje izvleči. Skozi napotke, ki nam jih podaja, Ivana Kuzmanović  nudi možnost vsestranskega pojmovanja trpljenja – imenovanega ljubljenje." (Politika)

"Delo, ki ga označuje izrazit ton spovedi, katerega temeljno sporočilo je, da je duhovna rast mogoča tudi v najglobljem trpljenju." (Glas javnosti)

"Moški in ženska se srečata in zdi se, da je pred njima gladka in ravna pot, tlakovana z ljubeznijo. Izkaže pa se, podobno kot v predhodnem trilerju, da ni nič tako, kot se zdi, in kot trdi Andrić, da 'lepša duša globlje joče'. Ivana Kuzmanović ni napisala le ene izmed mnogih ljubezenskih zgodb. Piše o tistem univerzalnem občutku, ki leži na dnu vsakega velikega čustva in grozi življenju, da ga bo spremenilo v tragedijo. Iz varne eksistence v peščene gradove." (Danas)

Preberite odlomek iz romana >>>>>

 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S8mvT1UQekM[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *